Hoe rapporteer je ZIEN! aan ouders? 1 oktober 2014

Hoe betrek je ouders bij wat je observeert en wat je hebt vastgelegd met behulp van ZIEN!? Geef je hen een ZIEN!leerlingprofiel bij het rapport van de leerlingen of bespreek je dit tijdens het oudergesprek? Om je daarbij te helpen, heeft Driestar onderwijsadvies een ouderrapportage ontwikkeld.

Opbouw

Op het overzicht worden de stellingen per graadmeter of vaardigheid met de bijbehorende scores weergegeven. Bij elke dimensie is ook een blokje met uitleg wat met de dimensie bedoeld wordt. Door middel van een blauwe balk wordt de percentielscore weergeven. Je kunt op de afbeelding hiernaast klikken om een voorbeeld van de ouderrapportage te bekijken.

Vaardigheden

Op de ouderrapportage staan de vaardigheden niet zomaar naast elkaar. Hiermee wordt aangegeven welke vaardigheden bij elkaar horen. Hiermee zie je meteen of er evenwicht is tussen ruimte geven en ruimte nemen. Ook zie je of er evenwicht is met betrekking tot veerkracht tonen (egoveerkracht) en het omgaan met behoeften/impulsen (egocontrole).

Toelichting

Om ouders te helpen om het overzicht te lezen en te begrijpen, is er een toelichting geschreven. Daarin wordt onder andere uitgelegd wat er met de begrippen uit de vorige alinea bedoeld wordt. Voor meer informatie over deze begrippen word je dan ook verwezen naar de bijlage. Wanneer je de ouders, naast de rapportage ook de toelichting meegeeft, kunnen ze dit thuis nog eens rustig nalezen. Je kunt de toelichting hier downloaden. De toelichting is ook te vinden onder de knop 'Informatief' op het startscherm van ZIEN!.

In gesprek

De ouderrapportage is niet bedoeld om het gesprek met ouders te vervangen. Juist de interactie is belangrijk. Ook een toelichting op wat je hebt geobserveerd is nodig. Het is ook fijn om te weten of ouders dit gedrag herkennen, en om eventuele afspraken te maken over een aanpak op school en/of thuis. Daarbij is de ouderrapportage een prachtig handvat om het gesprek aan te gaan. Daarna kan de ouderrapportage met toelichting meegegeven worden aan de ouders/verzorgers.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over ZIEN! en ouderbetrokkenheid? Lees dan verder op onze website. Hier vind je onder ander een gesprekmodel voor gesprekken met ouders, een oudervragenlijst en oudersuggesties.

Meer nieuws