Driestar educatief helpende hand voor gemeenten bij invoering Jeugdwet 1 oktober 2014

Nederlandse onderwijsadviesbureaus, verenigd in brancheorganisatie EDventure, bieden gemeenten de helpende hand bij de invoering van de nieuwe jeugdwet.

Door de invoering van de Jeugdwet verandert er per 1 januari 2015 veel voor kinderen, ouders, hulpverlenende instellingen en het onderwijs. De verantwoordelijkheden voor de jeugdzorg verschuiven van het Rijk naar de gemeenten. De onderwijsadviesbureaus, zoals Driestar onderwijsadvies, adviseren gemeenten een visie op jeugdzorg te ontwikkelen waarbij het kind centraal staat en er korte lijnen ontstaan tussen het onderwijs en de jeugdzorg.

Gemeenten

Driestar educatief (waar Driestar onderwijsadvies deel van uitmaakt) onderhoudt al vele jaren relaties tussen gemeente, schoolbesturen en scholen voor primair en voortgezet onderwijs. Beleidsambtenaren en wethouders weten ons te vinden als sparringpartner, kwartiermaker of intermediair. Gemeenten kunnen bij Driestar educatief terecht voor zowel onderwijsadvies (inclusief leerlingenzorg, jeugdhulp) van als managementadvies. Driestar educatief participeert daarnaast in de Samenwerking Christelijke Jeugdhulp.

Om gemeenten en het onderwijs te helpen bij de veranderingen heeft EDventure een speciale website ontwikkeld; www.verbindingonderwijsenjeugdzorg.nl. De nieuwe website is het centrale verbindingspunt voor de samenwerkende partijen. Gemeenten, zorgaanbieders, leraren en schoolbesturen vinden hier alle benodigde informatie over de transitie en kunnen met vragen terecht bij het landelijk netwerk van onderwijsadviesbureaus.

Over EDventure

EDventure, waar Driestar onderwijsadvies deel van uitmaakt, is de landelijke vereniging van onderwijsadviesbureaus in Nederland. Zij ondersteunt haar leden via informatievoorziening, lobby en deskundigheidsbevordering en stimuleert (gezamenlijke) innovatie. EDventure-leden dragen het Keurmerk Onderwijsadvies en werken in heel Nederland in partnerschap met scholen aan het realiseren van pedagogische, didactische en organisatorische doelen. Een groot aantal van de leden, waaronder Driestar onderwijsadvies, maakt deel uit van de coöperatie Onderwijszorg Nederland (ONL) en/of het landelijk netwerk van ExpertisePunten Ouderbetrokkenheid. 

Over ONL

Onderwijszorg Nederland (ONL) is een landelijke coöperatie van adviesbureaus van EDventure en biedt gespecialiseerde landelijke zorg bij diagnose en behandeling van (ernstige) dyslexie bij kinderen. ONL heeft gespecialiseerde orthopedagogen en psychologen in dienst die dagelijks intensief en geïntegreerd samenwerken met scholen, ouders, kinderen en zorgverzekeraars. In de dienstverlening van ONL staat het individuele kind centraal. Alle ONL-leden dragen het Keurmerk Onderwijsadvies en hebben een ISO-certificering en een Cedeo-erkenning. 

Meer nieuws