Driestar educatief: expert in methodeontwikkeling 23 april 2014

In juni verschijnen er nieuwe uitgaven van verschillende lesmethoden voor het voortgezet onderwijs, onder andere voor de vakken Muziek en Geschiedenis.

Sinds jaar en dag ontwikkelt Driestar educatief methoden voor het voortgezet onderwijs. Begon het in de jaren negentig met Fundamentaal, Laet Sang en Spel en Biologie Buitengewoon, voor de huidige generatie scholieren zijn dat inmiddels onbekende namen. Leerlingen groeien nu op met Bronwijzer voor geschiedenis,  Leefwijzer voor maatschappijleer, Taalpunt NL, Literatuur in zicht! en Daarom muziek!

Methodeontwikkeling

De formule is eenvoudig: Driestar educatief ontwikkelt op verzoek van een groep scholen een methode die voldoet aan de huidige kwaliteitseisen en die past bij de identiteit van het christelijk onderwijs. Zij doet dat door de vorming van projectgroepen waarin docenten van de scholen participeren. Het contact met die scholen wordt versterkt door meeleesgroepen en interviews met leerlingpanels. Regelmatig zijn ook externe adviseurs van de partij.

Kwaliteitseisen

Dat het om intensieve processen gaat is duidelijk: de kwaliteitseisen door de overheid gesteld in kerndoelen, exameneisen en referentiekaders zijn onomstreden en krijgen gestalte in de (doorlopende) leerlijnen, modules en opdrachten. Afstemming op het juiste niveau is daarbij een voortdurende uitdaging. Scholen willen recht doen aan verschillen tussen leerlingen en bevragen de methode daarop. De didactiek van instructie en verwerking is daar zo goed mogelijk op afgestemd.

Nieuwe uitgaven

Dit gezegd hebbend, blijft van kracht dat een  lesmethode alleen functioneert in de handen van een goede docent, die zelf bewuste keuzes maakt, toevoegt en weglaat waar nodig en niet slaafs achter de lesjes aan racet. De genoemde methoden bieden hierbij uitstekende ondersteuning om op die manier bezig te zijn.

In juni komen er weer verschillende nieuwe afleveringen op de markt:
Daarom muziek HV deel 2
Taalpunt NL (Nederlands) delen 4 vmbo (2e editie)
Bronwijzer HV (Geschiedenis) deel 1

Online applicatie

De online applicatie van de methode Bronwijzer HV ondersteunt het geven van persoonlijke feedback aan leerlingen, maakt differentiatie op leerlingenniveau mogelijk en biedt docenten inzicht in de voortgang van het leerproces van leerlingen. Daarnaast wordt het leerproces verrijkt met toepassing van audiovisueel bronnenmateriaal. De software is geschikt voor iPad, andere tablets en de pc. Door een koppeling met het leerlingvolgsysteem en het gebruik van single-sign-on is de software gebruiksvriendelijk en laagdrempelig voor leerling en docent.

Meer weten?

Scholen die meer willen weten over (één van) deze methoden kunnen beoordelingsexemplaren aanvragen en/of ons uitnodigen voor een presentatie. Geef schoolvakken een eigen gezicht met een aantrekkelijke methode!

Annemarie Nobel, projectleider Daarom muziek!
Arjan Meerkerk, projectleider Bronwijzer
Arie van Groningen, projectleider Taalpunt NL

Meer nieuws